Fly to Sarawak for 2nd Time in Year 2012 (Tips Bawa Baby Naik Flight)

11:33


First time aku pi ke Sarawak pada tahun 2010..celebrate Anniversary aku and Edy yg ke-8..Kami spent time selama seminggu kat sana.. Nanti la aku nak update balik entry masa kat sana tue na..Sarawak memang sangat best..-baik dari segi tempat, makanan dan penduduknya yg ada pelbagai etnik.. 


Last year pun kami ada plan nak balik jugak, tapi terpaksa dibatalkan disaat² akhir atas sebab yg tak dpt dielakkan.. mujur la ofis dia belum buat tempahan tiket lagi.. itu pun tetap kena buat surat why batalkan permohonan tambang tu selepas dapat kelulusan..prosedur kan..follow jer..kang next time depa tak mau luluskan pulak nak balik Sarawak..hehehe


So back to the story..Trip kami ke Sarawak tahun nie lain macam sikit.. sebabnya Emir Daniyal join sekali..hehehe..so pertama kalinya jugak la Emir Daniyal naik belon besar....Kami ambil kesempatan tarikh yg cuti berselang tue (PH Deepavalli & Awal Muharam) makanya bercuti la aku selama 9 hari..Yayyy 



Laki aku nie Sarawakian.. since dia seorang government servant yang berkhidmat di Semenanjung makanya dapat la tiket penerbangan pergi-balik untuk kami sekeluarga setahun sekali..Tiket utk kami 3 beranak nie lebih kurang RM5000 jugak..nasib la guna waran..So aku wajib berterima kasih kepada Kerajaan Malaysia yg sangat prihatin dlm menjaga kebajikan pegawainya..cewahhh bodek noooo..





Flight kami dari Penang jam 10.50pg.. Then kena transit dekat KLIA dulu sebab flight ke Kuching jam 2.30ptg..Syukur Alhamdullillah sepanjang dlm flight Emir tak dak la meragam sangat..Aku ada buat study dulu mcm mana nak handle baby kita yang 1st time naik flight supaya dia tak crancky...meh aku share jugak dengan hampa..




So nie tips² yg aku nak share kat sini:- 
  • Stroller - Stroller memang boleh bawak naik flight.. tapi bukan sampai dalam kabin la.. sampai depan pintu flight jer.. then kita parking tepi..FA akan simpankan untuk kita.. nanti dah sampai stroller tue akan ready kat tepi pintu nak keluar..Mas Airline & Air Asia menyediakan perkhidmatan ini secara PERCUMA!
  • Susukan Baby Sekerap Mungkin - Aku memang dan get ready siap² susu & air untuk Emir.. susu aku bancuh 2 botol sekali.. sebab Emir perlukan banyak air untuk mengurangkan pressure masa kat atas flight.. terutamanya masa flight nak naik dan landing.. masa tue la tekanan udaranya yg paling kuat.. aku yg tua nie pun berdengung²...tambah la Emir.. kita boleh jugak picit hidung utk hilangkan ketidakselesaan tue...tapi how our baby nak buat semua tue kan.. So sebab tue la susu or air akan membantu baby kita..
  • Peluk Baby Erat²- Aku sentiasa peluk Emir sepanjang dalam flight...dia akan lebih selesa & tenang.. yg penting dia tak mudah terkejut.. then bila Emir dah tertido baru aku pindahkan dia dlm bassinet.
  • Bassinet - Request la Bassinet kat FA kalau nak baby kita tido dengan lebih selesa... Bassinet MAS Airline free jer.. Air Asia rasanya kena bayar kot.. Sesuai utk baby berumur 0-3bulan.. Kalau yg tak nak guna bassinet nie FA akan bagi kita bantal kecik..
  •  Toys Baby - Aku stanby jugak..tapi dengan menggunakan Samsung Galaxy Note aku.. Dalam gajet aku nie semua games utk baby ada.. so bila Emir jaga jer.. dia start nak merengek terus aku bukak application baby piano bagi dia main.. hehehe
  • Pakaian For Baby - Aku pakaikan Emir baju sejuk yang ada snow cap belakang baju tue.. Actually baju yg ada topi belakang nie boleh digunakan untuk menutup kepala dan telinga Emir.. Selain cover Emir drp sejuk..snow cap tue juga berguna untuk tutup telinga Emir semasa flight nak naik dan turun.. 
  • Makanan Atas Flight - For your info, kalau bawak baby naik flight.. FA akan serve makanan kepada kita dulu.. then baru kepada passenger² lain.. So si ibu akan makan dulu la.. sangat prihatin kan.. lepas aku makan baru la My Sayang makan pulak..hehehe





Itu saja la kot yg aku buat masa bawak Emir naik flight.. Baby aku nie senang tak banyak songeh sgt.. so nanti next entri aku share lagi story trip ke Sarawak ni okayyyy..

You Might Also Like

1 comments

  1. thanks for sharing.
    basinet tu mcm tergantung eh?
    kalau baby umur 6bulan ok ke duduk basinet tu?

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook